x-ist, Türkiye'nin en önemli uluslararası sanat fuarı olma özelliğini taşıyan Contemporary Istanbul'a (CI) her yıl sanatçılarının fuar için ürettiği özel bir seçkiyle katılıyor. CI bu yıl, 22-25 Kasım tarihleri arasında Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerceklesiyor. LK 401 numaralı standında x-ist, Ali Elmacı, Ansen, Fatih Alkan, Ahmet Polat, Bahadır Baruter, Banu Birecikligil, Cem Dinlenmiş, Ceren Oykut, Ekin Saçlıoğlu, Erkut Terliksiz, Lale Tara, Nalan Yırtmaç, Nuri Kuzucan, Seda Hepsev, Sena ve Serkan Adın'ın yapıtlarını sergiliyor.
CI'12 kapsamında x-ist, ilk kez, kendi standının içinde yer alacak olan extra bir proje mekanına sahip olacak. Her yıl farklı bir sanatçıya bireysel projesini hayata geçirmek için ayrılacak olan bu proje mekanında bu sene, Ansen, "Microbigs" başlıklı heykel serisini sergileyecek. Ansen'in 2011 yılında üretmeye başladığı "Microbigs", önemli politikacıları, devlet adamlarını, dünyaca ünlü aktör ve film karakterlerinin el yapımı küçük heykellerini içeriyor.Bu sene Contemporary İstanbul 2012'de Ansen, Dünya sinema tarihinde "Kült Yapım" niteliği taşıyan filmlerin yönetmenlerini ve aktörlerini, bu yapımlardaki ölümsüz rollerini ve beyaz perdeden hafızalarımıza yerleşen karakterleri tekrardan canlandırarak, bir nevi "ustaları"na saygı duruşunda bulunuyor. 40 cm ila 60 cm araliginda olan heykeller fırınlanmış kil, plastik ve el yapımı kıyafet kullanilarak üretiliyor. Ansen, "Microbigs" serisi kapsamında bugune kadar Obama, Papa XVI Benedict, Saddam Hüseyin, Tayyip Erdoğan gibi politik figürleri ele almıştı. Bu fuarda ise izleyici ile buluşacak figürlerin arasında Kuzuların Sessizliği filminden Dr. Hannibal Lecter karakteri ile Anthony Hopkins, "Baba" filminden Don Vito Carleone karakteri ile Marlon Brando gibi aktörlerin heykelleri yer alacak.
Ansen'in Microbigs serisine ilaveten fuarda yepyeni bir dijital isi de yer alacak. Intensive Care baslikli yapitinda sanatci, hükümetin bir "takipci" ya da "izleyici" rolune burunerek kadın bedeni ve sağlığı ile ilgili yasal/kurumsal düzenlemelerle hakimiyet kurmasi ve uyguladigi cag disi yontemlerle bireysel hak ve ozgurlukleri yok saymasini konu aliyor.
x-ist Contemporary Istanbul 2012'de ayrica bunyesine yeni katilan iki fotografcinin yapitlarini sergiliyor. Ilk kez bu fuarda yapitlarini sergileyecek olan 1983 dogumlu genc yetenek Fatih Alkan, negatif film kullandigi fotograflarinda, sahneleri kisa film gibi kurguluyor. Daha once Istanbul Modern ve Foam Muzesi (Hollanda) gibi onemli kurumlarda yapitlari sergilenen Ahmet Polat ise fuarda "Kemal's Dream"baslikli serisinden bir secki sunuyor. Polat, bu serisinde cumhuriyet sonrasi degisen Turk gencliginin farkli yonlerini Ataturk'un beklentileri dogrultusunda Hollandali-Turk kimliginden dolayi tarafsiz olarak ele aliyor.
Fuar ile eş zamanli olarak x-ist'te "Çukur" baslik yeni sergisi acilacak olan Ekin Saclioglu, bu sergiden bir secki ile fuarda yer alacak. 22 Kasım - 15 Aralik tarihleri arasinda gorulebilecek olan sergi, cukur uzerine dusunmeyi, onunla duygusal ve zihinsel bir hesaplasmayi kurgu-gercek ikilemi uzerinden isliyor.
Erkut Terliksiz ileride kitap projesinde kullanacağı desenlerinin ilk bolumunu sergiliyor. Bilincaltinin yansimalari niteligindeki bu seri ilk kez bu fuarda gosterilecek.
Ali Elmaci ise fuarda ilk kez sergileyecegi yeni serisi "Resimli Turk Tarihi"nin ilk parcasi "Fetih" ile karsimiza cikiyor. Elmaci, fetih kavramini isgal olarak yorumladigi bu serisinde, buyuk sehirlerin guc sembolu kurum ya da kisilerin kendilerini olumsuzlestirmek adina sehrin kulturunu yok sayarak herkese ait olan mekani estetik degerlerden yoksun dev yapilarla isgal edilmesini, Turkiye ve sanat tarihinden referanslarla elestiriyor.
Eylul ayinda x-ist'te sergilenen "Senin Ailen Bir Yalan Yavrum" sergisinin devami niteligindeki yapitlariyla fuarda yer alacak olan Bahadir Baruter, karsi durus sergiledigi aile kavramini gosterilmeyen gercekleri ile ele alarak seyirciyi kendi ile yuzlestiriyor. Baruter, sicak, sevecen, guvenli gorunen aile ortamlarinin ic yuzunu ironik bir yaklasimla resmediyor.
Lale Tara ise kameranin onunde kendisini temsilen kullandigi suretlerle yarattigi oykulere bir yensini ekledigi yeni serisinden 'Salome' adli yapiti ile Contemporary Istanbul'da.
Seda Hepsev'in "Erkekce Bakim" baslikli yeni desen serisi, temsil ettikleri cinsiyet kurgusunu bozan erkek kozmetik urunlerini resmediyor. Devrik ambalaj ve sivilarin yarattigi hikayeler, Hepsev'in mizahi bakis acisi ile erkeksi karizmaya ihaneti anlatiyor.
Mevcut resim yuzeyine uygun resim uretmek yerine yuzeyi de kurguya uygun olarak sekillendiren Cem Dinlenmis, fuara bir dizi kelimeyi anlatan isaretleri tabela formunda dokuz panelde bir araya getirdigi yepyeni yapiti ile katiliyor.
Nalan Yirtmac'in fuarda yer alacak olan "Uykuda" adli eseri en temel insan hakki olan barinmayi ve cesitli sebeplerle goc etmek zorunda birakilan insanlari konu aliyor. Sanatci, tarihte ve gunumuzde ac gozlulugun en agir bedelini onlarin odedigine dikkat çekiyor.
Sena ise fuarda yer alacak "Şaman ve Gölge" adlı desenlerinde insan ruhunun aydınlık ve karanlık iki yarısını kendine has simgesel anlatımı ve deneysel malzeme kullanımı ile resmediyor.
Öznel dünyasının gerçeküstü karakter ve hikayelerini çocuksu bir anlatımla resme yansıtan Banu Birecikligil fuar icin ozel olarak urettigi bir seri ile karsimiza cikiyor.
Yazısız karikatürü resim dünyası ile birleştiren Ceren Oykut ise yaşadığı yer ve hayattan biriktirdiklerini, kişisel sembolleri haline gelen gündelik Türkiye sahneleri ile birleştirerek kağıt üzerine aktariyor.
Fuarda ayrıca Nuri Kuzucan, CANAN ve Serkan Adin'ın da son dönem yapıtları görülebilecek.