Bu Evrene Ek Bir Evren
Küratör: Fatoş Üstek
Sanatçılar: Fatih Alkan, Heman Chong, Ceren Oykut, Wouter Venema, Ekin Saçlıoğlu, Manuela Ribadeneira
"Bu Evrene Ek Bir Evren" başlığını taşıyan, küratörlüğünü Fatoş Üstek'in üstlendiği sergi 30 Ocak'ta x-ist'te açılıyor.
Ziyaretçi küratör olarak Üstek'in x-ist'te düzenlediği uluslararası sergiye x-ist'in sanatçılarından Fatih Alkan, Ceren Oykut ve Ekin Saçlıoğlu katılırken, Singapur'dan Heman Chong, Hollanda'dan Wouter Venema ve Ekvator'dan Manuela Ribadeneira katılıyor. Sergi, yeni üretimleri ve var olan işlerden bir seçkiyi bir araya getiriyor. Saçlıoğlu, Oykut ve Alkan proje için özel üretim yaparken, Venema ve Ribadeneira yakın zamanda üretmiş oldukları yeni işlerle katılıyor. Projeye ek olarak, Fatoş Üstek'in kaleme aldığı, sanatçılarla karşılıklı diyalog üzerinden derlenen bir sanatçı kitabı yer alıyor.
Sergi, gerçeklik olgusunu temellendirebilmek için kurgunun ne olduğu konusuna eğiliyor. Kurmaca ile gerçeklik kavramlarının iç içeliğini vurguluyor. Aynı zamanda, izleyicisi için öncelikle duyulara hitap eden bir izleme ortamı yaratırken, işlerin içerikleri ve birbirleri ile olan ilişkileri üzerinden düşündüren karşılaşmalar üretmeyi amaçlıyor. Üstek, bu evrene ek bir evren fikrinin imgesini tanımlamak ve geliştirmek adına sanatçılarla işbirliği içinde çalışıyor. Sergide yer alan her bir iş bir evren olarak değerlendiriliyor, bu doğrultuda sergi bir çoklu evren kümesi olarak belirleniyor. Sergide yer alan eserlere dair her öğe, ürettikleri evren fikrinin bir tanımlayanı olarak değerlendiriliyor. Bu fikirler ve yaklaşımlar değiş tokuşu, Üstek'in yazarlığını üstlendiği, her bir sanatçıya adanan evrenler dizininden oluşan sanatçı kitabında da kendini açık bir şekilde gösteriyor. Üstek, bu değiş tokuşu daha ileriye taşımak adına, kitaba dahil edilmek üzere, her bir sanatçıdan başka bir sanatçının işinden esinlenerek yazdığı bir bölüme görsel birer yanıt üretmelerini istiyor.
Bu evrene ek bir evren fikri 20. yy başında Fransız düşünür René Daumal tarafından kavramsallaştırılmıştır. Daumal patafizik üzerine derlediği kısa yazılarında istisnanın kural olduğu evrenler üretir. Bir durum ve olgu, çoğunluğun ölçümleri ile değil bireyin birebir ilişkisi ile tanımlanmaktadır. Daumal'ın çalışması, var olduğu dünyanın içinde kendine, özne oluşu nedeniyle, ek bir evren yaratan bireyin bu evreni anlama girişimidir. Bu sergi ve yayın, kurgu ve gerçeğin birbirine karıştığı Türkiye gündeminde, izleyicilerin kendi yargılarını değerlendirebilecekleri bir yolculuğa davet ediyor. Kurgunun gerçek ile olan iç içeliğini ve hatta ötegerçekliğinin altını çizerken, aralarındaki farkın giderek belirsizleştiğini vurguluyor. Sergi ve yayın hala düşleyebilen ve merakını canlı tutan bireylere adanmıştır.
Küratör: FATOŞ ÜSTEK
Küratör ve yazar Fatoş Üstek, Londra'da çalışmalarını sürdürüyor. Jessica Morgan'ın sanat yönetmenliğini yaptığı 10. Gwangju Bienali'nin eş küratörlüğünü üstlenmiş olan Üstek, halen Linkopings Universitet Vision Forum bölümünde ziyaretçi öğretim üyesi olarak calışıyor. Art Review, Camera Austria International, Art Papers gibi uluslararası sanat dergilerine yazan Üstek 2012 yılında Zorlu Centre tarafından yayınlanan Beklenmedik Karşılasmalar Mimarlık Bağlamında 2000li Yılların Sanat Calışmaları başlıklı kitabın editörlüğünü üstlenmiştir. İlk sanatçı kitabı Book of Confusions 2012 yılında Rossi Rossi, Londra tarafından yayımlanmıştır.
Bu Evrene Ek Bir Evren // A Universe Supplementary to This One from x-ist on Vimeo.