x-ist 23-26 Mayıs tarihlerinde Hong Kong'da gerçekleşecek olan Art Basel Sanat Fuarı'na, her ikisi de eserlerinde şehir üzerine odaklanan iki Türk sanatçı, Nuri Kuzucan ve Ceren Oykut'un işleriyle katılıyor. Eserleriyle günümüz resim sanatında önemli bir yer edinen Nuri Kuzucan, şehre dair izlenimlerini kentsel mimari üzerinde yoğunlaşarak resmederken, Ceren Oykut, minyatürleri andıran dev boyuttaki eserlerinde, şehre ait farklı unsurları ve hikayeleri parçalara ayırıp tekrar biraraya getiriyor.
Nuri Kuzucan (1971), insan eliyle şekillenmiş şehir manzaralarının sınırlarını yok eden bir perspektifle işler üretti. Şahitlik ettiği döneme ait izlenimlerimizi, kenti ve kavramsal modernizmi - bizim için daha katlanılabilir kılmak için - kendi kişisel görüntüleri vasıtasıyla yeniden şekillendirdi. Resimlerinde öne çıkan, kenti, kentleşmeyi ve modernizmi inceleyen sorgulayıcı katmanlar ve yansımalar, sanatçının manzaraların ardındaki hikayeyi ve şehrin sahip olduğu gücü araştırmak için duyduğu yoğun isteğin bir sonucu. Hikayeler bazen bir suçu, tıkanmayı, ya da yıkımı gözler önüne seriyor; zaman zaman da kent kültürünü onaylama işlevi görüyor. Kuzucan Nisan 2013'de Hong Kong'daki Edouard Malingue Galerisi'nde, Mayıs 18'e kadar sürecek olan kişisel gösterisinin açılışını yaptı.
Türkiye'nin en seçkin çizim sanatçılarından biri olan Ceren Oykut (1978), kendi kişisel anılarını Türkiye'den - özellikle de İstanbul'dan - gündelik olaylarla birleştirdiği işlerinde, resim ve karikatürü biraraya getiriyor. Titizlikle çizilen bu siyah-beyaz minyatürler, sosyal olayları yeniden şekillendirirken, aynı zamanda sanatçının bilinçaltını yansıtıyor ve hem kent yaşamına, hem de sanatçının kendisine göndermeler yapan semboller içeriyor. Oykut'un işleri, Türkiye, Almanya, İtalya, Slovenya, Fransa, Polonya, Avusturya, Irlanda, Belçika ve Mısır'da, aralarında Lyon Bienali (2009), Istanbul Bienali (2007) ve Venedik Bienali'nin de bulunduğu bir çok sergide yer aldı.