Benim Güzel Hatalarım!

03 Temmuz - 23 Ağustos 2025

x-ist, yaz boyunca devam edecek “Benim Güzel Hatalarım!” başlıklı sergide Esin Keskinoğlu, Pamir Yıldıran ve Sefa Karakuş’un eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.

Sergi, “hata” kavramına yalnızca bir sapma ya da kusur değil; aynı zamanda yaratıcı bir açılım, düşünsel bir sıçrama, estetik bir zemin olarak yaklaşan üç sanatçının üretimlerini bir araya getiriyor. Her biri kendi pratiğinde kırılma, eksilme, tutarsızlık ya da çarpıtma anlarını birer arayış ve yeniden kurma alanı olarak ele alıyor.

“Benim Güzel Hatalarım!”, izleyiciyi tamamlanmış ve planlı olanın konforundan çıkararak; eksik, çelişkili, hatalı ve rastlantısal olanın içindeki sezgisel estetiğe davet ediyor.

 

Esin Keskinoğlu

 

1978 yılında İzmir’de doğan Esin Keskinoğlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü’nden 2024 yılında bölüm ve diploma proje birincisi olarak mezun oldu. Seramiğe dayalı kavramsal üretimleri, duygu ve düşünce katmanlarını estetikle buluşturan çok yönlü bir yapıdadır.

 

Keskinoğlu’nun üretiminde “hata”, eylemsizlikten çıkmanın, devinimin ve dönüşümün ön koşulu olarak yer bulur. Newton’un beşiğinden sırça fanuslara, çamurun çatlamasından porselenin kırılganlığına uzanan yapıtlar; hatayı yalnızca kabul etmez, onu bir cesaret göstergesi ve feminist bir duruşun parçası olarak sahneye çıkarır. “Hareket cesaret ister” diyen sanatçı, estetik düzeni tam da çatlayan yerde kurar.

 

Pamir Yıldıran

 

2001 yılında Mersin’de doğan Pamir Yıldıran, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Grafik Tasarım bölümlerinde çift anadal eğitimine devam etmektedir. Bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası sergiye katılan sanatçı, 2023 yılında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından “Yılın Genç Sanatçısı” ödülüne layık görülmüştür.

 

Yıldıran’ın işleri; pastel renklerin cazibesiyle sunduğu çarpıtılmış mekânlar, queer kimlikler, çocukluk travmaları ve parçalanmış hafıza etrafında şekillenir. İlk bakışta şenlikli görünen bu illüzyon evreni, yaklaşıldıkça izleyicide çelişkili duygular uyandırır.

“Geçmişim bitmemiş bir resim gibi” diyen sanatçı, hatırlamanın kendisini estetik bir yeniden kurma eylemine dönüştürür. Hata, burada yalnızca bir sapma değil; bilinçli bir bozma, güzelleştirici bir tahrif hareketidir.

 

Sefa Karakuş

 

1992 İstanbul doğumlu Sefa Karakuş, 2006 yılında Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladığı resim eğitimini, 2017 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamladı. Katıldığı pek çok karma sergi ve aldığı ödüllerle genç kuşak figüratif anlatımın dikkat çeken isimlerinden biridir.

 

Karakuş’un çalışmaları; eksik, rastlantısal ve tamamlanmamış olanın estetik kapasitesini araştırır. Eskimiş oyuncaklar, tamamlanmamış imgeler, yıpranmış dokular ve bilinçsiz izlerle kurulan kompozisyonlar; hata olarak başlayanın, başka bir düzene nasıl evrilebileceğini gösterir. Karakuş, hatayı yalnızca görünür kılmakla kalmaz; onu bir yapıbozum sürecinin odağına yerleştirir. Sergi boyunca izleyiciye, tutarsızlıklar ve süreksizlikler arasında dolanarak düşünsel bir sezgiyle bakma pratiği teklif eder.