Terliksiz hikayeci ve grotesk anlatımını bir araya getirdiği işlerinde günlük olaylardan yola çıkarak doğa ile akıl arasında bir bağlantı kurmaya çalışıyor. Sergide insan figürünün alternatif formlarının yanısıra masalsı çağrışımları ve ilkel duyguları temsiliyetiyle ön plana çıkan hayvan figürleri de dikkat çekiyor; izleyici ise her sahnede resmedilmiş bir masala dahil olarak kendi kurgularını yaratıyor.
Erkut Terliksiz'in masalları, rüyaları, hatta çizgi filmleri anımsatan resimleri ilk bakışta naif ve çocuksu görünüyor. Orman cinleri, zürafa avlayan adam, burnu tabağa düşen çocuk gibi bir çok gerçeküstü kahramanla karşılaşıyoruz. Kimi figürlere baktıkça ikinci bir yüz farkediliyor, kimi ise detaylarda belli belirsiz ortaya çıkan siluetlere bürünmüş. Oysa neler olup bittiğine baktığımızda, aslında sandığımız kadar masum bir dünyada olmadığımızı farkediyoruz. Tıpkı masallar gibi, ilk başta davetkar bir uslüpla bizi içine çeken bu büyülü sahneler, kaçıp kurtulmaya çalıştığımız duygu ve korkularımızdan oluşuyor. Bugüne kadar dinlediğimiz çoğu masal gibi her zaman mutlu sonla da bitmiyorlar. Zaten çocukken anlatılan masalların çoğu aslında içlerindeki vahşeti gizlemek için orijinalleri değiştirilerek bize anlatılmış, biz ise sahte sonlara ve kurtarıcılara inanmışız.
Mesela kırmızı başlıklı kız masalanın orijinalinde bir oduncu gelip kızı ve babaanneyi kurtarmıyor, babaanne kurt tarafından kıza yediriliyormuş. Bu acımasız ve tuhaf son tabii ki ne çocuklara ne de büyüklere uygun olduğu için saklanıp değiştirilmiş. Masalları nasıl duymak istediğimiz gibi yeniden kurguladıysak, Erkut Terliksiz'in hikayelerinde de görmek istediğimiz kadarını algılıyoruz. Gerçek olanın dışına çıktığımızı sanarken, kendimizi gerçeğin tam da ortasında buluyoruz.
Terliksiz'in son dönemlerde yoğunlaştığı deneysel malzeme kullanımı ve giderek soyutlaşan figürleri bu sergisinde çok daha hakim. "Hunger"da göreceğiniz tüm malzemeler sanatçının sokaklardan topladığı ahşap, karton ve kağıtlardan, parçalanmış tuvallerden ve terkedilmiş mobilya parçalarından oluşuyor. Hikayeleri gibi Erkut Terliksiz'in kullandığı malzemeler de bize çoğu zaman sunulan yapay kusursuzluktan uzak, doğala neredeyse özdeş halleri ile karşımıza çıkıyorlar.
"Hunger" 26 Nisan'a kadar x-ist'te görülebilir.
ERKUT TERLİKSİZ | Hunger from x-ist on Vimeo.