"Şoktayım Ama Şaşırmadım!" Ekin Saçlıoğlu'nun x-ist'te yer alacak olan dördüncü kişisel sergisi... Sanatçı, 2005'teki "Biraz Daha Yakından" adlı ilk sergisinden beri yoğun şekilde yararlandığı "serbest çağrışım" yaklaşımının onu her seferinde şaşırtıcı bir sona ulaştırmasına izin veriyor. Çünkü Ekin, hikayelerinin başlangıç noktalarını ne kadar belirgin tutarsa tutsun, kendini sürpriz sonlara sürükleyen akıntılara kapılmaktan hiç de korkmuyor; kocaman, zengin bir açık büfede yemeye tatlıdan başlamak onun için gayet doğal...
Sanatçı, daha önceki sergilerinde çoğunlukla bellek ve anılara olan güvenilirliği, rüya ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi sorguluyordu. Yeni sergisinde ise, her zamanki hikayeciliğini korumakla birlikte, rüyalar ve gerçekliğinden emin olunamayanlar dünyasından artık biraz uzaklaşmış gibi. Gündelik hayat içerisinde şahit olduğu, ilgisini çeken, tekil gibi görünen kimi durumlar, aynı zamanda incelikli toplumsal çözümlemeleri de yansıtmakta.
Örneğin Almanya'da İslami terör alarmı esnasında, esmer ve sakallı olması nedeniyle sevgilisinin maruz kaldığı rahatsız edici tavır, "Esmersen Güzelsin" adlı resmin ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Ya da İstanbul'un lüks bir semtinde yer alan bir evin kapısında yazılı olan "Dikkat! Isırıcı Köpek" uyarısı aynı isimli resmin oluşumuna neden olabiliyor.
Bu durum belki de sanatçıyı farklı kılan, özel yönlerinden biri... İşlere ad koyması yerine adlara göre iş üretmesi... Yani, maruz kaldığı günlük durumlar işgalinin yaratabileceği karmaşadan algısının doğal bir titizlikle seçtiği sembolleri kullanarak kurtulabilmesi... Bu yüzden, değil tek bir sahnesini, adını dahi hatırlamadığı bir filmin içinde duyduğu öylesine bir cümlecik, henüz doğmamış bir eserine ilham kaynağı olabilirken, dolmuşta, yanında oturan ve kucağındaki çocuğa sebepsiz şekilde biteviye "Yapma Dedim Sana Barış" diye tıslayan, çocuğun ise en ufak bir tepki vermediği annenin yarattığı bu "Hitckokvari" gerilim başka bir yapıta ismini verebiliyor.
Ekin'in bu sergisi 3 farklı gruptan oluşuyor. Birincisi, tuval üzerine lateks ile yapılmış , yaşanmış olaylardan ya da duyduğu cümlelerden oluşan çalışmalar. İkincisi ise 10 küçük işten oluşan ‘Olmayan Hikaye' adını verdiği seri. "Olmayan Hikaye" serisine ait yapıtlar sanatçının kendi oluşturduğu bu cümlelere ait kelimeler niteliğinde. Sanatçı bu resimlerde aynı imgeleri kullanıyor fakat belli bir hikaye anlatmıyor. ‘'Villadan Hayvanlar ve İkonalar" adını verdiği, şaç telleriyle yaptığı 9 çalışma ise sergideki diğer serisi. Münih'te, kaldığı tarihi bir villanın duvarlarında asılı olan resimlerden esinlenerek kauçuk zemin üzerine insan saçı dikerek yeniden yorumluyor.
Birbirleriyle bağlantısız gibi görünseler de bu üç farklı serinin bir çok ortak noktası var. Ekin, her resimde farklı bir durumu, rahatsızlığı, hissedilen baskıların etkisini ele alıyor ve ‘sıra dışı' çalışmalarıyla kişisel gibi görünen ama hepimizi ilgilendiren durumları izleyiciye kendi yorumuyla sunuyor.
Ekin Saçlıoğlu, 1979
Ekin Saçlıoğlu, 1979'da İzmir'de doğdu. 1997'de İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin ardından, 2002'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdi. 2001 yılında Salzburg Yaz Akademisi'nde çalışmalarda bulundu. 2005 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlayan ressam, çalışmalarını İstanbul'da sürdürüyor. Saçlıoğlu'nun yapıtları başta Türkiye'de olmak üzere, Amerika, Avusturya, Yunanistan, Almanya, İsveç ve Hollanda'da sergilendi